Oefeningen

De uitdaging voor u is om werk, zorg en tijd voor u zelf in balans te krijgen en te houden. Deze oefeningen en testen kunnen u hierbij ondersteunen. Het is raadzaam om de oefeningen te maken in de aangegeven volgorde.

Test 1: ben ik in balans?

Wilt u weten in hoeverre u belast bent door uw mantelzorgtaken? Doe dan de mantelzorgtest! De test bestaat uit dertien vragen die u met ja of nee moet beantwoorden. Het invullen van de test kost u vijf minuten. Doe de test


Oefening 1: Balans werk en prive

Het is goed om inzicht te hebben in hoeveel tijd u besteedt aan werk, zorg en uzelf. Deze oefening helpt u hierbij. Zo weet u waar mogelijke knelpunten kunnen ontstaan en kunt u op zoek naar oplossingen. Daarnaast kan de inventarisatie een houvast zijn in een gesprek met uw leidinggevende. De uitkomst maak direct inzichtelijk waar het knelpunt zit en wat een mogelijke oplossing kan zijn.

Downloads

download Oefening 1 Balans werk en prive


Oefening 2: Prioriteiten stellen

Natuurlijk kunt u alle activiteiten op een dag (zakelijk en privé) niet helemaal naar uw eigen hand zetten. Echter, u kunt wel invloed uitoefenen op de manier waarop u omgaat met de dagelijkse druk. U wilt alles goed doen. Er is altijd veel te doen en u wilt nergens in tekort schieten. In deze oefening gaat u aan de slag met het thema prioriteiten stellen.

Downloads

download Oefening 2 Prioriteiten stellen


Oefening 3: Keuzes maken

Keuzes worden gemaakt op basis van belangrijkheid en urgentie. Wat belangrijk is wordt deels extern bepaald en is deels persoonlijk. Of iets werkelijk móet, hangt voor een groot deel af van onze eigen perceptie en gevoel. Dit is de Rationele Effectiviteits Training, oftewel RET.

Downloads

download Oefening 3 Keuzes maken


Oefening 4: Nee durven zeggen

'Nee' zeggen is niet altijd gemakkelijk. Eigenlijk zou het heel makkelijk moeten zijn, maar de gedachten die daarbij in u opkomen, maken het lastig. Enerzijds kunnen deze gedachten doorbroken worden door hetgeen de RET (oefening 3) u leert. Anderzijds helpen de voorbeelden die in deze oefening vermeld staan u ook bij het ‘nee’ durven zeggen en in het rationeel denken.

Downloads

download Oefening 4 Nee durven zeggen

02 juli 2014 / Actueel nieuws GEZOCHT! Inspirerende werk/mantelzorgoplossingen van werkgever en werknemer!

Wij willen graag werkgevers en werkende mantelzorgers  inspireren en enthousiasmeren om samen te zoeken naar goede oplossingen. Kent u een inspirerend, innovatief voorbeeld van een oplossingsafspraak tussen werkgever en werknemer?

Mail uw oplossing naar info@werkenmantelzorg.nl!

Lees meer
04 juni 2014 / Bijeenkomsten W&M FAM congres over mantelzorg

Op 15 mei organiseerde FAM, expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken, een congres over modern burgerschap & de rol van de mantelzorger en kansen & grenzen van de WMO.
Stichting Werk&Mantelzorg verzorgde er een presentatie en een workshop. Mooie inhoudelijke bijdragen werden geleverd door Lieke Paulussen, Margret Bisschops en Mieke Damsma. Neem ook eens een kijkje op de website van FAM. Op de pagina van Lees meer vindt u de nieuwsbrief van FAM over het congres.

 

Lees meer
13 april 2014 / In de media Kabinet breidt wettelijk zorgverlof uit in 2014

Bij alle, terechte, aandacht voor het aan een baan helpen van werkzoekenden, moeten we niet uit het oog verliezen dat werknemers hun baan ook moeten behouden. Aandacht voor de combinatie van arbeid en zorg mag in deze tijd niet verslappen, aldus het CNV.

Lees meer