Oefeningen

De uitdaging voor u is om werk, zorg en tijd voor u zelf in balans te krijgen en te houden. Deze oefeningen en testen kunnen u hierbij ondersteunen. Het is raadzaam om de oefeningen te maken in de aangegeven volgorde.

Test 1: ben ik in balans?

Wilt u weten in hoeverre u belast bent door uw mantelzorgtaken? Doe dan de mantelzorgtest! De test bestaat uit dertien vragen die u met ja of nee moet beantwoorden. Het invullen van de test kost u vijf minuten. Doe de test


Oefening 1: Balans werk en prive

Het is goed om inzicht te hebben in hoeveel tijd u besteedt aan werk, zorg en uzelf. Deze oefening helpt u hierbij. Zo weet u waar mogelijke knelpunten kunnen ontstaan en kunt u op zoek naar oplossingen. Daarnaast kan de inventarisatie een houvast zijn in een gesprek met uw leidinggevende. De uitkomst maak direct inzichtelijk waar het knelpunt zit en wat een mogelijke oplossing kan zijn.

Downloads

download Oefening 1 Balans werk en prive


Oefening 2: Prioriteiten stellen

Natuurlijk kunt u alle activiteiten op een dag (zakelijk en privé) niet helemaal naar uw eigen hand zetten. Echter, u kunt wel invloed uitoefenen op de manier waarop u omgaat met de dagelijkse druk. U wilt alles goed doen. Er is altijd veel te doen en u wilt nergens in tekort schieten. In deze oefening gaat u aan de slag met het thema prioriteiten stellen.

Downloads

download Oefening 2 Prioriteiten stellen


Oefening 3: Keuzes maken

Keuzes worden gemaakt op basis van belangrijkheid en urgentie. Wat belangrijk is wordt deels extern bepaald en is deels persoonlijk. Of iets werkelijk móet, hangt voor een groot deel af van onze eigen perceptie en gevoel. Dit is de Rationele Effectiviteits Training, oftewel RET.

Downloads

download Oefening 3 Keuzes maken


Oefening 4: Nee durven zeggen

'Nee' zeggen is niet altijd gemakkelijk. Eigenlijk zou het heel makkelijk moeten zijn, maar de gedachten die daarbij in u opkomen, maken het lastig. Enerzijds kunnen deze gedachten doorbroken worden door hetgeen de RET (oefening 3) u leert. Anderzijds helpen de voorbeelden die in deze oefening vermeld staan u ook bij het ‘nee’ durven zeggen en in het rationeel denken.

Downloads

download Oefening 4 Nee durven zeggen

13 april 2014 / In de media Kabinet breidt wettelijk zorgverlof uit in 2014

Bij alle, terechte, aandacht voor het aan een baan helpen van werkzoekenden, moeten we niet uit het oog verliezen dat werknemers hun baan ook moeten behouden. Aandacht voor de combinatie van arbeid en zorg mag in deze tijd niet verslappen, aldus het CNV.

Lees meer
28 februari 2014 / Actueel nieuws Mantelzorger thuis, collega in het ziekenhuis

1 op de 4 medewerkers in de zorg/ziekenhuisbranche combineert werk met mantelzorg. Een combinatie die tot overbelasting en stress kan leiden. Heldere communicatie, een open cultuur en begrip van leidinggevenden en collega’s maken vaak een groot verschil. Zeven ziekenhuismedewerkers delen hun ervaringen en tips in een serie portretten van mantelzorgwerkers in de ziekenhuisbranche.

Lees meer
16 november 2013 / Bijeenkomsten W&M Samenwerking belangrijk om de combinatie werk en mantelzorg mogelijk te maken

Mantelzorgers, HR managers, vakbondsbestuurders, gemeenten, politici en andere betrokkenen spraken 7 november op de bijeenkomst 'Mantelzorg: Samen werkt 't!' met elkaar over het belang van en de weg naar een mantelzorgvriendelijk Nederland. Graag delen we enkele highlights en resultaten met u. Organisatie: Stichting Werk&Mantelzorg, CNV Dienstenbond, Coöperatie VGZ.

Lees meer