Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Aantal mantelzorgvriendelijke bedrijven verdrievoudigd

Stichting Werk&Mantelzorg heeft in 2017 aan 100 organisaties de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Een groei van 200% ten opzichte van voorgaande jaren. Het totale aantal mantelzorgvriendelijke bedrijven en gemeenten in Nederland komt hiermee op 275 ‘Dat we in zo’n korte tijd aan zoveel nieuwe organisaties de Erkenning hebben mogen uitreiken is een positieve verschuiving. Het geeft aanhoe mantelzorgvriendelijk het Nederlandse bedrijfsleven is, maar er valt nog veel te winnen,’ aldus Liesbeth Hoogendijk, één van de oprichter van Stichting Werk&Mantelzorg en directeur van Mezzo.

275 bedrijven in Nederland mantelzorgvriendelijk 

Werkgevers en organisaties die de combinatie werk en mantelzorg mogelijk maken, krijgen door Werk&Mantelzorg de Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werkgever toegekend. De Erkenning is geen keurmerk, maar een beloning en aanmoediging om de combinatie werk en mantelzorg in de eigen organisatie te waarborgen. De toekenning betekent dat is vastgesteld dat de organisatie inziet hoebelangrijk het is dat haar medewerkers hun werk kunnen combineren met mantelzorg en dat daarvoor ook de mogelijkheden worden geboden. In het afgelopen jaar kregen onder andere de Haagse Hogeschool en de gemeente Medemblik de Erkenning overhandigd.

Mantelzorgvriendelijk worden doe je zo
Sinds de oprichting in 2010 heeft Werk&Mantelzorg al honderden werkgevers begeleid bij het mantelzorgvriendelijk worden. Hoogendijk: ‘Onze missie is dat alle werkgevers in Nederland mantelzorgvriendelijk worden. Wij zijn ervan overtuigd dat een goede balans tussen werk en mantelzorg zorgt voor productieve, vitale en betrokken werknemers en evenwichtige, zorgende naasten. Als stichting richten we ons vooral op agendering, bewustwording en ondersteuning van werkgevers. En doordat onze lijnen met de vakbonden, gemeenten en ministeries kort zijn, kunnen we ook op beleidsmatig niveau beweging brengen rond werk en mantelzorg.’

Nog steeds veel taboes en vooroordelen                                                                      Martijn de Wildt, oprichter van Stichting Werk&Mantelzorg en directeur van Qidos: In de afgelopen jaren hebben we laten zien dat er goede resultaten te boeken zijn, dat in iedere situatie een oplossing mogelijk is. Gelukkig wordt het belang hiervan door steeds meer partijen ingezien. Wel zien we dat de verandering langzaam gaat. Er bestaan nog te veel taboes en vooroordelen. Bovendien zoeken zowel werknemers als werkgevers naar hun eigen verantwoordelijkheid en rolinvulling. Als stichting helpen we hen hierbij met onder andere onze gratis toolboxen waarmee bedrijven, gemeenten en steunorganisaties aan de slag kunnen om hun werkomgeving mantelzorgvriendelijker te maken.’

 

Over Stichting Werk&Mantelzorg
Werk&Mantelzorg zet Nederland in beweging naar een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Dat is nodig, want het aantal werknemers met mantelzorgtaken (nu 1 op de 5) blijft stijgen. Dat komt doordat de Nederlandse bevolking sterk vergrijst en de arbeidsmarkt krapper wordt in onze participatiemaatschappij. De eerste stap naar een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat is bewustwording en het thema bespreekbaar maken op de werkvloer. Werk&Mantelzorg helpt werkgevers met informatie, advies, begeleiding en concrete tools. Dit doen wij niet alleen, we werken samen met publieke, overheids- en private partijen. Samen agenderen we dit actuele, landelijke thema. Initiatiefnemers van Stichting Werk&Mantelzorg zijn Mezzo en Qidos. Voor meer informatie: https://www.werkenmantelzorg.nl