Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Combinatie werk en mantelzorg begint meer problemen op te leveren

Volkskrant 28 augustus 2018

De helft van de werkgevers verwacht dat de combinatie van werk en mantelzorg de komende jaren meer problemen gaat geven, onder meer door de bezuinigingen op de zorg en de vergrijzing.

De bedrijven doen volgens de werkgeversorganisaties wat ze kunnen om hun werknemers ruimte te bieden voor zorg, maar er zitten volgens hen grenzen aan wat mogelijk is. Vooral kleine bedrijven worstelen met een werknemer die minder inzetbaar is, zegt woordvoerder Mieke Ripken van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Het werk moet worden gedaan, daar wordt een werknemer voor betaald. Werknemers zijn geen boemannen. Maar we moeten ervoor waken dat het probleem van de een automatisch het probleem van de ander wordt. De flexibiliteit moet van twee kanten komen.’

Nederland vergrijst en het kabinet verwacht met de in 2015 doorgevoerde hervorming van de zorg dat mensen meer voor elkaar gaan zorgen: de participatiesamenleving. Daarnaast zijn meer ouderen en vrouwen gaan werken – uitgerekend de groepen die het vaakst mantelzorg verlenen.

Nu inmiddels een op de vijf werknemers ook mantelzorger is, knelt dit vaker. Vakbond FNV kent schrijnende gevallen van werkgevers met wie geen afspraken te maken zijn – zelfs niet als een werknemer bijvoorbeeld moet zorgen voor een naaste die terminaal ziek is. Beleidsadviseur Jessica van Ruitenburg: ‘Maar er zijn gelukkig ook ontzettend flexibele werkgevers.’

Lees het hele Volkskrant artikel