Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Interview Volkskrant 28 aug 2018

‘Juist als mantelzorger zet je op je werk vaak een stapje extra’

Stephanie van Witzenburg combineerde de zorg voor haar dochter met Down met haar werk. Toen ze een paar weken uitviel, werd een ander in haar functie benoemd. Vader Ivo heeft wel een werkgever die zich om hem bekommert.

Bij Stephanie (32) en Ivo (34) van Witzenburg veranderde het leven drastisch in 2013, na de geboorte van Anna. Daarvoor hadden ze het gevoel dat het leven maakbaar was. Ze hadden de wind in de rug. Ze studeerden af, kochten een huis en werkten allebei.

Na de geboorte van Anna Sophie, een meisje met het syndroom van Down en andere beperkingen, kwamen ze in hun eigen beleving in een andere wereld terecht. Een wereld van zorg, bureaucratie, ziekenhuisbezoeken, wisselende diagnoses en medische hulpmiddelen. Een leven dat een stuk minder maakbaar en planbaar was dan voorheen.

Dat werkgevers verschillend omgaan met werknemers die naast hun werk thuis moeten zorgen voor een familielid, hebben ze aan den lijve ervaren. Er zijn begripvolle bij, bereid om mee te denken. ‘Anderen willen, al zeggen ze het vaak niet hardop, liever geen werknemer met zulke beslommeringen’, zegt Stephanie.

Lees hier het volledige Volkskrant interview