Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Highlights SER-rapport okt 2016

Arbeid & Zorg bijeenkomst – 31 oktober 2016

04 november 2016

Afgelopen maandag vond de Arbeid & Zorg bijeenkomst plaats in Madurodam. Hier werd onder meer het SER advies ‘De Werkende Combinatie’ uitgereikt aan de drie ministers Minister Asscher, Minister Bussemaker en Staatssecretaris van Rijn. Tevens ontving de Rijksoverheid als werkgever de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’.

De highlights uit het SER-rapport 
De Nederlandse werknemer heeft het steeds drukker en ziet onvoldoende mogelijkheden om taken te combineren, bijvoorbeeld mantelzorg en een betaalde baan, constateert de Sociaal Economische Raad (SER).

Genoemde maatregelen: flexibiliteit, ondersteuning en compensatie.

•    Flexibele arbeidsarrangementen: Een flexibele werkomgeving maakt dat werkende mantelzorgers minder snel in de problemen zullen komen. Een gunstig werkschema of veel inspraak/zeggenschap over de werktijden kan daarbij uitkomst bieden. Ook begrip van de werkomgeving (leidinggevende en collega’s) draagt bij aan een goede combinatie van werk en mantelzorg.

•    Maatregelen gericht op ondersteuning: betere bekendheid van bestaande mogelijkheden en voorzieningen, gebruik van technologische ontwikkelingen/mogelijkheden en het (deels) uitbesteden van mantelzorg, bijvoorbeeld door hulp bij het huishouden en/of het bieden van ondersteuning bij het delen van de zorg (mix van professionele en informele zorg).

• Maatregelen gericht op compensatie: Optimalisering van de huidige verloffaciliteiten en betere voorlichting hierover. Tevens wordt voorgesteld financieringsvarianten nader te onderzoeken, waarbij specifiek wordt gekeken naar kredietfaciliteiten en (fiscaalvriendelijke) spaarregelingen (in tijd/geld). In dit verband wordt verwezen worden naar de Duitse Familiezorgtijdwet (das Familienpflegezeitgesetz)

Lees meer in over het SER advies in het artikel in FD en op de website van de SER.