Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Inspiratie voor Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Een speciale dag om iedereen die zorgt voor een zieke of hulpbehoevende naaste in het zonnetje te zetten. Voor werkgevers is de Dag van de Mantelzorg een mooie gelegenheid om het thema elk jaar weer even onder de aandacht te brengen.

Wat organiseert uw organisatie op 10 november?

Inspiratie
Wij doen u een aantal ideeën aan de hand en roepen iedereen op om initiatieven via info@werkenmantelzorg.nl bij ons te melden. Op deze pagina plaatsen we mooie best practices van ludieke acties voor nog meer inspiratie. Neem dus regelmatig even een kijkje!

Download de pdf: 9 tips om werkende mantelzorgers te verrassen in uw organisatie 2019

Tips voor de Dag van de Mantelzorg

 • Speciaal voor de Dag van de Mantelzorg heeft Baltus (bloembollen.com) leuke producten samengesteld. Een leuk bedankje voor de mantelzorgers in jouw organisatie. Bijvoorbeeld een brievenbusdoosje gevuld met anemoonbolletjes en de tekst “Jij bent BeeZonder” Meer informatie
 • Geef een lidmaatschap van Mezzo cadeau. Nu met 50% korting!
  Door het aanbieden van een individueel lidmaatschap van Mezzo via een collectief, laat u zien dat u als gemeente of werkgever uw mantelzorgers erkent en ondersteunt. Met het Mezzo lidmaatschap krijgen uw mantelzorgers onder meer 3x per jaar het magazine Mantelzorger, tips, persoonlijk advies en diverse kortingen op producten en diensten. Lees hier meer over de mogelijkheden en het speciale tarief voor werkgevers.
 • Overweeg je de VVV cadeaukaart als waardering te geven? Maak gebruik van deze speciaal voor de Dag van de Mantelzorg ontworpen VVV cadeaukaart met gratis envelop. Gratis verzendkosten naar één adres en gratis handeling. Meer informatie
 • Organiseer een lunch, stoelmassage of ander verwenmoment voor werkende mantelzorgers en sta even stil bij deze speciale dag. Organiseer zelf een lunchbijeenkomst of biedt de workshop voor werkende mantelzorgers van stichting Werk&Mantelzorg aan op of rond de Dag van de Mantelzorg. Bijvoorbeeld in combinatie met lunch, omdat mantelzorgers zichzelf niet altijd de tijd en ruimte gunnen voor een workshop.
  In de workshop gaan we in gesprek met werknemers met mantelzorgtaken over hoe zij de combinatie werk en mantelzorg binnen de organisatie ervaren. We bespreken knelpunten en oplossingen, delen goede voorbeelden en stimuleren inzicht in eigen verantwoordelijkheid en zelfregie. Meer informatie
 • Was u toch al van plan om een activiteit of overleg te plannen over het thema mantelzorg? Plan het dan op of rond 10 november.
 • Neem in uw interne bedrijfsblad een item op over de Dag van de Mantelzorg.
 • Geef het magazine ‘Mantelzorger’ cadeau aan alle mantelzorgers in jouw organisatie. Het magazine verschijnt driemaal per jaar en staat boordevol interessante informatie. De najaarseditie verschijnt eind oktober en is dus ideaal om te verspreiden op of rond de Dag van de Mantelzorg. Vorig jaar werd dit massaal gedaan en waren alle exemplaren snel uitverkocht. Meer informatie
 • Vraag leidinggevenden om het tijdens een werkoverleg te bespreken.
 • Wijs werkende mantelzorgers op de activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg in de omgeving.
 • Geef de mantelzorgers uit uw organisatie ook de gelegenheid om op 10 november (onder werktijd) deel te nemen aan activiteiten of om zelf iets te organiseren.
 • Een ludieke actie is de verhalenwedstrijd. Dankzij persoonlijke verhalen komt het thema werk en mantelzorg echt tot leven. De organisatie Philadelphia heeft eerder een verhalenwedstrijd uitgezet. De mooiste 3 verhalen kregen een high tea arrangement.
 • Een goodiebag of verwenpakket wordt regelmatig ingezet om mantelzorgers te verrassen en te verwennen op de Dag van de Mantelzorg. Parkhuis verwende zijn werkende mantelzorgers met een pakket, met onder meer lekkere thee, chocolade, tips en tricks en meer. 
 • Laat zien dat je de Dag van de Mantelzorg viert. Bestel nu (reuze)ballonnen, tassen of bijvoorbeeld een wimpellijn. Alle promotiemiddelen zijn tijdloos, zodat je ze ook volgende jaren kunt gebruiken. Lees meer

Mooie best practices

 • Zorggroep Noordwest-Veluwe gaf collega’s de mogelijkheid een roos te overhandigen aan een mantelzorgende collega.
 • Philadelphia Zorg deed een oproep binnen de organisatie om mooie verhalen in te sturen van de combinatie werk en mantelzorg, deze konden ingediend worden door mantelzorgers en/of door collega’s. Rond de Dag van de Mantelzorg werden deze persoonlijke en ontroerende verhalen organisatiebreed bekendgemaakt. Ook werkten enkele mantelzorgers mee aan het maken van een filmpje.
 • VUmc hield een bewustwordingscampagne met kaarten en posters die verspreid werden in het bedrijfsrestaurant rond de Dag van de Mantelzorg.
 • In het bedrijfsrestaurant van Haaglanden Medisch Centrum lagen vorig jaar placemats met concrete informatie over het thema werk en mantelzorg.
 • Diverse organisaties organiseren een high tea voor mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg.