Inspiratie voor Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Een speciale dag om iedereen die zorgt voor een zieke of hulpbehoevende naaste in het zonnetje te zetten. Voor werkgevers is de Dag van de Mantelzorg een mooie gelegenheid om het thema elk jaar weer even onder de aandacht te brengen. Wat organiseert uw organisatie op 10 november?

 

Inspiratie
Wij doen u een aantal ideeën aan de hand en roepen iedereen op om initiatieven via info@werkenmantelzorg.nl bij ons te melden.
Op deze pagina plaatsen we mooie best practices van ludieke acties voor nog meer inspiratie. Neem dus regelmatig even een kijkje!

Onze laatste nieuwsbrief staat boordevol leuke tips en ideeën: Nieuwsbrief Dag van de Mantelzorg 2018

Tips voor de Dag van de Mantelzorg

 • Verspreid wenskaarten van Werk&Mantelzorg onder alle collega’s – om een collega en mantelzorger te verrassen, waardering te geven of zelfs een persoonlijk cadeautje aan te bieden. Bestel de kaarten hier.
 • Geef een lidmaatschap van Mezzo cadeau 
Nu met 50% korting! Door het aanbieden van een individueel lidmaatschap van Mezzo via een collectief, laat u zien dat u als gemeente of werkgever uw mantelzorgers erkent en ondersteunt. Met het Mezzo lidmaatschap krijgen uw mantelzorgers onder meer 3x per jaar het magazine Mantelzorger, tips, persoonlijk advies en diverse kortingen op producten en diensten.
 Lees hier meer over de mogelijkheden en het speciale tarief voor werkgevers.
 • Verras een werkende mantelzorger met een VVV-cadeaukaart en maak gebruik van deze speciale actie! Nu met gratis envelop, in samenwerking ontworpen met Mezzo voor de Dag van de Mantelzorg, gratis verzendkosten naar één adres en gratis handeling. De actie is geldig t/m 12 oktober.
 Meer informatie
 • Organiseer een lunch, stoelmassage of ander verwenmoment voor werkende mantelzorgers en sta even stil bij deze speciale dag. Organiseer zelf een lunchbijeenkomst of biedt de workshop voor werkende mantelzorgers van stichting Werk&Mantelzorg aan op of rond de Dag van de Mantelzorg. Bijvoorbeeld in combinatie met lunch, omdat mantelzorgers zichzelf niet altijd de tijd en ruimte gunnen voor een workshop.
  In de workshop gaan we in gesprek met werknemers met mantelzorgtaken over hoe zij de combinatie werk en mantelzorg binnen de organisatie ervaren. We bespreken knelpunten en oplossingen, delen goede voorbeelden en stimuleren inzicht in eigen verantwoordelijkheid en zelfregie. Meer informatie
 • Was u toch al van plan om een activiteit of overleg te plannen over het thema mantelzorg? Plan het dan op of rond 10 november.
 • Neem in uw interne bedrijfsblad een item op over de Dag van de Mantelzorg.
 • Geef het magazine ‘Mantelzorger’ cadeau aan alle mantelzorgers in jouw organisatie. Het magazine verschijnt driemaal per jaar en staat boordevol interessante informatie. De najaarseditie verschijnt eind oktober en is dus ideaal om te verspreiden op of rond de Dag van de Mantelzorg. Vorig jaar werd dit massaal gedaan en waren alle exemplaren snel uitverkocht. Meer informatie

 • Vraag leidinggevenden om het tijdens een werkoverleg te bespreken.
 • Wijs werkende mantelzorgers op de activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg in de omgeving.
 • Geef de mantelzorgers uit uw organisatie ook de gelegenheid om op 10 november (onder werktijd) deel te nemen aan activiteiten of om zelf iets te organiseren.
 • Een ludieke actie is de verhalenwedstrijd. Dankzij persoonlijke verhalen komt het thema werk en mantelzorg echt tot leven. De organisatie Philadelphia heeft eerder een verhalenwedstrijd uitgezet. De mooiste 3 verhalen kregen een high tea arrangement.
 • Verstuur een kaartje of bloemetje naar werkende mantelzorgers. Kleine moeite, groot plezier!
 • Bloembollen.com, leverancier van bloemen en zaden heeft samen met Mezzo speciaal voor de Dag van de Mantelzorg twee leuke producten samengesteld. Een leuk bedankje voor de mantelzorgers in jouw regio of organisatie! 
Meteen bestellen

 • Een goodiebag of verwenpakket wordt regelmatig ingezet om mantelzorgers te verrassen en te verwennen op de Dag van de Mantelzorg. Mezzo heeft leuke katoenen tasjes met Dag van de Mantelzorg logo die dienst kunnen doen als goodiebag. Lees meer
 • Laat zien dat je de Dag van de Mantelzorg viert. Bestel nu (reuze)ballonnen, tassen of bijvoorbeeld een wimpellijn. Alle promotiemiddelen zijn tijdloos, zodat je ze ook volgende jaren kunt gebruiken. Lees meer

 

Mooie best practices

 • Zorggroep Noordwest-Veluwe gaf collega’s de mogelijkheid een roos te overhandigen aan een mantelzorgende collega.
 • Philadelphia Zorg deed een oproep binnen de organisatie om mooie verhalen in te sturen van de combinatie werk en mantelzorg, deze konden ingediend worden door mantelzorgers en/of door collega’s. Rond de Dag van de Mantelzorg werden deze persoonlijke en ontroerende verhalen organisatiebreed bekendgemaakt. Ook werkten enkele mantelzorgers mee aan het maken van een filmpje.
 • VUmc hield een bewustwordingscampagne met kaarten en posters die verspreid werden in het bedrijfsrestaurant rond de Dag van de Mantelzorg.
 • In het bedrijfsrestaurant van Haaglanden Medisch Centrum lagen vorig jaar placemats met concrete informatie over het thema werk en mantelzorg.
 • Diverse organisaties organiseren een high tea voor mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg.
  Marianne Raidt, mantelzorg ambassadeur, Zorgwaard: 

‘We organiseren een high tea voor mantelzorgers met als verrassing (in het kader van het landelijk thema) het verloten van verwenbonnen voor de mantelzorgers, zoals een cadeaubon voor de kapper, schoonheidssalon, nagelstyliste, massage, etc. We benaderen de lokale bedrijven met de vraag om deze bonnen kosteloos ter beschikking te stellen met als belofte dat deze bedrijven genoemd zullen worden in het persbericht dat ze aan het eind van de dag eruit doen aan de regionale media over hun ludieke actie.’
 • Ilona Grandia, verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning bij Sint Jozefoord: ‘Wij gaan dit jaar op de Dag van de Mantelzorg een goodie bag uitdelen, op een ludieke manier. Luchtig en met een knipoog, bijvoorbeeld met tissues en paracetamol maar ook een tegoed bon voor een luisterend oor. Leuk om te krijgen en zo weten medewerkers meteen bij wie ze terecht kunnen met vragen en voor informatie.