inspireert, faciliteert & verbindt
zoeken
Deel via Facebook Deel via E-mail Deel via Twitter

Onderzoek in Nederland

Niet alleen Werk&Mantelzorg voert onderzoek uit naar de combinatie werk en mantelzorg. Ook gerenommeerde onderzoeksbureaus zoals het CBS en SCP, al dan niet in opdracht van de overheid. Maar ook universiteiten en samenwerkingspartners van Werk&Mantelzorg. Hier leest u de laatste stand van zaken.
Mist u een onderzoek? Laat het ons weten: info@werkenmantelzorg.nl

Bij gebrek aan flexibel werken neemt mantelzorger verlof

05 januari 2016 /

Er wordt meer gebruik gemaakt van verlofregelingen door mantelzorgers die geen flexibiliteit van hun werkgever krijgen in werktijden, werkduur of locatie. Deze flexibiliteit zouden zij echter wel willen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Werk&Mantelzorg dat vandaag wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Mezzo en Stichting Werk&Mantelzorg.

lees meer

Informele hulp: wie doet er wat?

17 december 2015 /

In de zorg staat de hulp van het eigen netwerk op dit moment volop in de belangstelling. Wat kunnen mensen voor elkaar doen wanneer iemand vanwege gezondheidsproblemen hulp nodig heeft? En wat doen zij al? In deze publicatie beschrijft het SCP wie er informele hulp geven. Het betreft dan mantelzorgers, mensen die elkaar bij de start van de hulp al kennen. Familie, vrienden of buren, maar ook vrijwilligers in de zorg of ondersteuning.

 

lees meer

Geen zorgen voor het werk van morgen

24 november 2015 /

Milou Koreman voerde voor haar scriptie, ter afsluiting van de master Strategisch Human Resource management aan de Universiteit Utrecht, een kwalitatief onderzoek uit. Bij diverse organisaties verrichtte zij onderzoek naar de voorwaarden voor het ervaren van steun vanuit de organisatie en het lijnmanagement, wat bijdraagt aan het gebruik maken van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid door werknemers.

Hiervoor zijn HR professionals en werknemers geïnterviewd en stond de volgende vraag centraal: Wat zijn volgens werknemers en HR professionals de voorwaarden voor het ervaren van steun vanuit de organisatie en het lijnmanagement wat bijdraagt aan het gebruik maken van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid door werknemers?

lees meer

SCP-rapport 'Aanbod van arbeid 2015'

09 september 2015 /

Vandaag publiceerde het SCP het rapport 'aanbod van arbeid 2015'. Tweejaarlijks verschijnt dit rapport. Dit rapport schetst de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen ten aanzien van een aantal belangrijke beleidsthema’s vanuit het perspectief van werkgevers.

Het overheidsbeleid is erop gericht de arbeidsdeelname te verhogen. Daarbij is een
belangrijke rol weggelegd voor werkgevers: investeringen in het personeel zijn van belang
om werknemers duurzaam inzetbaar te laten blijven op de arbeidsmarkt. Een belangrijk aspect hierbij is een gezonde balans tussen arbeid en zorg.

Uit het onderzoek blijkt dat 77% van de werkgevers het als hun verantwoordelijkheid ziet om de combinatie van arbeid en zorg te faciliteren. In de sectoren zorg en welzijn, onderwijs en overheid is dit aandeel hoger dan bijvoorbeeld in de sectoren bouwnijverheid en industrie. 

Lees het hele rapport. Op pagina 60 leest u meer over de combinatie arbeid en zorg. 

Onderzoek PGGM & CO

09 september 2015 /

Deze week kwam PGGM & CO met de uitkomsten van een onderzoek onder ruim 3.400 van hun leden. Een onderzoek met speciale aandacht voor mantelzorg voor mensen met dementie.

De leden van PGGM & Co zijn werkzaam in de sector zorg en welzijn. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 leden mantelzorger zijn. De meesten vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan en gezin. 

Lees de uitkomsten van het hele onderzoek.

1 op de 5 zzp'ers verleent mantelzorg

29 juni 2015 /

1 op de 5 zzp'ers verleent mantelzorg

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia, dat zich baseert op het zogenoemde zzp-panel, dat in 2009 is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

lees meer

SCP-onderzoek; vrouwen mannen en de hulp aan (schoon)ouders

24 april 2015 /

Grote verschillen tussen mannen en vrouwen in de combinatie zorg voor (schoon)ouders en betaald werk

Vandaag kwam het SCP met het rapport 'vrouwen mannen en de hulp aan (schoon)ouders. Hieruit blijkt dat vrouwen veel vaker mantelzorg geven aan hun (schoon)ouders dan mannen, maar combineren dat minder vaak met een fulltime baan.

Bijna 600.000 vrouwen en bijna 400.000 mannen helpen hun (schoon)ouders en hebben
ook een betaalde baan. Van de mannen die hun (schoon)ouders helpen, heeft 85% een
baan en van de vrouwen 72%. 75% van de mannen die arbeid en de hulp aan
(schoon)ouders combineert, heeft een fulltime baan; bij vrouwen ligt dat aandeel op 20%.
Het gaat om ongeveer 290.000 mannen en 120.000 vrouwen. Dat komt vooral doordat
mannen (ook degenen die geen mantelzorg verlenen) veel vaker fulltime werken dan vrouwen. Van alle 18-64-jarige vrouwen heeft 4% te maken met de zowel de zorg voor jonge kinderen als mantelzorg voor (schoon)ouders.

lees meer

Wet flexibel werken kan taboe op mantelzorg doorbreken

14 april 2015 /

Stichting Werk&Mantelzorg ziet in de nieuwe wet flexibel werken een kans om het taboe te doorbreken om mantelzorgtaken op de werkvloer te bespreken. Met de nieuwe wet krijgen werknemers flexibiliteit in werktijden en werkplek en kunnen zij eerder een verzoek om korter of langer te werken, indienen.  De helft van de mantelzorgers zwijgt op de werkvloer over de mantelzorgtaken thuis. Angst voor carrièreconsequenties ligt hier aan ten grondslag, evenals onbekendheid met de regelingen. Ook leidinggevenden vinden het een moeilijk thema om aan te snijden. Terwijl een open dialoog vaak resulteert in oplossingen die overbelasting, stress en ziekteverzuim kunnen voorkomen.

lees meer

Geef werkende mantelzorger flexibiliteit, geen vermindering van arbeidstijd

24 maart 2015 /

'Geef werkende mantelzorger flexibiliteit, geen vermindering van arbeidstijd'

Aldus de reactie van Stichting Werk&Mantelzorg naar aanleiding van de bevindingen van het SCP in het rapport ‘Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk’ dat vandaag is verschenen. Daarin wordt gesteld dat mantelzorgtaken ten koste gaan van de vrije tijd en niet van de werktijd.

lees meer

Twee derde werkgevers maakt zich zorgen over zorgtaken werknemers

06 maart 2015 /

Tweederde van de werkgevers maakt zich zorgen over toenemende zorgtaken van werknemers. Het gaat vooral om de zorg voor zieke of hulpbehoevende ouders of directe familieleden. Dit blijkt uit het onderzoek 'de toekomst van goed werkgeverschap', gedaan door Motivaction in opdracht van WOMEN Inc.

lees meer
1 2

Filter nieuws:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
meer

Tweets @WerkMantelzorg

Bekijk onze filmpjes
overzichtspagina
GEZOCHT! Inspirerende werk/mantelzorg oplossingen

Deel mooie voorbeelden en biedt anderen inspiratie, bevestiging en herkenning. Mail info@werkenmantelzorg.nl

meer
Platform werkende mantelzorgers
meer

Bijeenkomst 'Mantelzorg: Samen werkt 't!' | 7 november 2013

meer videos
Welke organisaties zijn aan de slag?
bekijk op de kaart
Werkende mantelzorger: 'Flexibiliteit moet van twee kanten komen'
meer verhalen  lees verder
We gebruiken cookies voor een optimale website-ervaring. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Lees meer