inspireert, faciliteert & verbindt
zoeken
Deel via Facebook Deel via E-mail Deel via Twitter

Oefeningen

De uitdaging voor u is om werk, zorg en tijd voor u zelf in balans te krijgen en te houden. Deze oefeningen en testen kunnen u hierbij ondersteunen. Het is raadzaam om de oefeningen te maken in de aangegeven volgorde.

Test 1: ben ik in balans?

Wilt u weten in hoeverre u belast bent door uw mantelzorgtaken? Doe dan de mantelzorgtest! De test bestaat uit dertien vragen die u met ja of nee moet beantwoorden. Het invullen van de test kost u vijf minuten. Doe de test


Oefening 1: Balans werk en prive

Het is goed om inzicht te hebben in hoeveel tijd u besteedt aan werk, zorg en uzelf. Deze oefening helpt u hierbij. Zo weet u waar mogelijke knelpunten kunnen ontstaan en kunt u op zoek naar oplossingen. Daarnaast kan de inventarisatie een houvast zijn in een gesprek met uw leidinggevende. De uitkomst maak direct inzichtelijk waar het knelpunt zit en wat een mogelijke oplossing kan zijn.

Downloads

download Oefening 1 Balans werk en prive


Oefening 2: Prioriteiten stellen

Natuurlijk kunt u alle activiteiten op een dag (zakelijk en privé) niet helemaal naar uw eigen hand zetten. Echter, u kunt wel invloed uitoefenen op de manier waarop u omgaat met de dagelijkse druk. U wilt alles goed doen. Er is altijd veel te doen en u wilt nergens in tekort schieten. In deze oefening gaat u aan de slag met het thema prioriteiten stellen.

Downloads

download Oefening 2 Prioriteiten stellen


Oefening 3: Keuzes maken

Keuzes worden gemaakt op basis van belangrijkheid en urgentie. Wat belangrijk is wordt deels extern bepaald en is deels persoonlijk. Of iets werkelijk móet, hangt voor een groot deel af van onze eigen perceptie en gevoel. Dit is de Rationele Effectiviteits Training, oftewel RET.

Downloads

download Oefening 3 Keuzes maken


Oefening 4: Nee durven zeggen

'Nee' zeggen is niet altijd gemakkelijk. Eigenlijk zou het heel makkelijk moeten zijn, maar de gedachten die daarbij in u opkomen, maken het lastig. Enerzijds kunnen deze gedachten doorbroken worden door hetgeen de RET (oefening 3) u leert. Anderzijds helpen de voorbeelden die in deze oefening vermeld staan u ook bij het ‘nee’ durven zeggen en in het rationeel denken.

Downloads

download Oefening 4 Nee durven zeggen

We gebruiken cookies voor een optimale website-ervaring. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Lees meer