Vragen? Bel 0343 - 477 890
Werk&Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Steeds meer mensen combineren werk met mantelzorgtaken

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan de partner, kind of ouder zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. 

Deze zorgtaken zijn voor veel mantelzorgers prima te combineren met hun baan. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Dan bestaat het risico dat ze overbelast raken, ziek worden en soms zelfs voor langere tijd uitvallen. Een mantelzorgvriendelijke werkgever laat dit niet gebeuren. Die gaat het gesprek aan met werkende mantelzorgers en vindt samen oplossingen om het werk en de zorgtaken te combineren.

Wist u dat?

  • Bijna 1 op de 4 (24%) werkende vrouwen mantelzorgtaken heeft, versus 16% van de werkende mannen.
  • Het aantal werkende mannen die mantelzorgtaken heeft, is gestegen van 1 op de 9 naar 1 op de 7 mannen.
  • Het aantal mantelzorgers in een organisatie door 40% van de leidinggevenden en 33% van de collega’s nog steeds fors onderschat wordt? Het aantal mantelzorgers is twee keer zo groot als men denkt.
  • Het percentage mantelzorgers dat zegt de combinatie werk/mantelzorg slecht tot heel slecht te kunnen combineren, is gestegen van 4% in 2012 naar 15% in 2017 en 16% in 2018. De toenemende zorgdruk op mantelzorgers kan hier een oorzaak van zijn.
  • 75% van de mantelzorgers er pas over praat als ze werk en zorgtaken niet meer kunnen combineren.
  • Van de mantelzorgers die het moeilijk vinden om erover te praten, geeft 71% als reden dat ze bang zijn dat dit een negatieve impact kan hebben op hun loopbaan en 65% wil collega’s niet belasten.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!  Aanmelden