inspireert, faciliteert & verbindt
zoeken
  • Wat is mantelzorg?

   Mantelzorg is de langdurige, vaak intensieve en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder, vriend of buur. 4 Miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg. Circa 83% combineert dit met een betaalde baan. Van de werkende beroepsbevolking combineert 18%, ofwel 1 op de 5 werknemers, werk met mantelzorgtaken (SCP, 2016).
  Deel via Facebook Deel via E-mail Deel via Twitter

  Wat is mantelzorg?

  Mantelzorgers hebben een driedubbele verantwoordelijkheid: voor de zorgbehoevende, hun gezin en vrienden en het werk. Daarnaast is het ook nog van belang dat zij goed zorgen voor zichzelf!

  Wie zijn mantelzorger?

  Iedereen die zorgt voor iemand die vanwege een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd langdurig en intensief zorg nodig heeft, is mantelzorger. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind. 

  De werkende mantelzorger bestaat niet:

  • Werkende mantelzorgers variëren in leeftijd en geslacht, zijn al of niet getrouwd, hebben al of niet kinderen, zorgen voor hun ouder, hun partner, hun kind of een vriend of buur.
  • Ze verschillen in baan, opleiding, het aantal uren dat ze werken, de mate waarin ze invloed hebben op hun werk en waarin ze zelf dingen kunnen regelen en organiseren.
  • Ook hun mantelzorgtaken verschillen: bieden van emotionele ondersteuning, begeleiding bij (dokters of ziekenhuis) bezoeken, verrichten van huishoudelijke taken, verzorgen van de administratie of andere regeltaken, persoonlijke verzorging en verpleegkundige hulp.
  Feiten & cijfers
  meer
  Maatschappelijke context
  meer
  Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  meer
  We gebruiken cookies voor een optimale website-ervaring. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Lees meer