Werk-Mantelzorg

Battle of Concepts

Battle of Concepts

Als we nu eens tien jaar vooruit kijken, hoe zal werk en zorg dan worden gecombineerd? Wat is tegen die tijd de rol van technologie? Deze, en meer, vragen heeft de Stichting Werk&Mantelzorg, in opdracht van de ministeries VWS, OCW en SZW, voorgelegd aan studenten en young professionals. De challenge luidde:

“Bedenk innovatieve producten en diensten waardoor mensen werk en zorg voor anderen kunnen combineren met hun werk”

 

Studenten en young professionals ‘battelen’ over combinatie werk en zorg

22 september 2016Mantelzorg Duo’s, terug naar de menselijke maat met ‘een warme bakker’, en last-minute opvang voor hulpbehoevenden op wielen. Studenten en young professionals gingen de ‘challenge’ aan: Hoe ziet de combinatie werk en zorg er idealiter over tien jaar uit?

Hoe ziet de combi werk en zorg er idealiter over 10 jaar uit? Deze vraag heeft Werk&Mantelzorg, in opdracht van de ministeries VWS, OCW en SZW, in samenwerking met Battle of Concepts, voorgelegd aan studenten en young professionals. De ‘challenge’ luidde als volgt: “Bedenk innovatieve producten en diensten waardoor mensen werk en zorg voor anderen kunnen combineren met hun werk”. 200.000 studenten en young professionals bekeken de challenge.Een vakkundige jury heeft de top 5 beste inzendingen geselecteerd. De top 5 is uitgenodigd om op 12 oktober 2016 hun concepten te presenteren aan een aantal organisaties uit het netwerk van Stichting Werk&Mantelzorg. Naast de kennismaking met deze organisaties ontvangen de concepteigenaren feedback op zowel concept als presentatie. Uiteindelijk zullen zij ook op 31 oktober, op de Arbeid & Zorg bijeenkomst, voor de ministers van SZW en OCW en de staatssecretaris van VWS hun concepten mogen pitchen. Wij wensen hen heel veel succes!

De jury

  • Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, voorzitter van Stichting Werk&Mantelzorg en tevens voorzitter van deze jury
  • Wim Kooijman, voormalig EVP Human Resources Air France-KLM en voormalig voorzitter van de NVP
  • Niels Meijssen, digitaal ondernemer en co-founder van Mantelzorg app ‘Fello’
  • Saskia de Hoog, programma- en onderzoekscoördinator van WOMEN Inc.
  • Christien van Santen, manager VUmc Academie

De top 5

1.   ‘De warme bakker’, van Lionel van den Berg en Ruben Spelier

De kracht van dit concept zit in het slim verbinden van zowel sociaal/maatschappelijke, als commerciële onderwerpen. Bovendien een goed voorbeeld van een concept waarin wordt teruggepakt naar de menselijke maat. Lionel en Ruben hebben de ‘warme bakker’ in een maatschappelijke functie geplaatst. Wanneer iemand in de buurt zorg behoeft, kan de bakker op een rustig moment deze zorg verlenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doen van een kleine boodschap. In ruil daarvoor kan de bakker een bepaalde marge op zijn koeken of brood doen, waarmee mensen in de buurt zijn maatschappelijke functie ondersteunen. Dit is tevens een originele manier om werk met zorg te combineren.

2.    ‘Towards lifecycle neighbourhoods’ van Wendy van Kessel

Van een verzorgingsstaat naar een welfare state. Ofwel, ervoor zorgen dat de fysieke omgeving zo ingericht is dat het de sociale betrokkenheid vergroot tussen verschillende generaties, werkenden en niet werkenden, zorgbehoevenden en (professionele) zorgverleners. Hierdoor ontstaat er meer een natuurlijke manier van voor elkaar zorgen. Door ook gedeelde faciliteiten en services, gericht op de verschillende doelgroepen, aan te bieden binnen de sociale buurtgemeenschap wordt de combinatie arbeid en zorg eenvoudiger gemaakt.

3.    ‘Concept HELP’, van Myrthe Schols

Met de applicatie HELP kunnen mensen aangeven wat voor hulp zij zoeken en op een veilige en vertrouwde manier in contact komen met vrijwilligers, studenten en professionals. Deze hulp gaat van boodschappen doen tot oppassen en van hovenieren tot iemand gezelschap houden. We hebben veel soortgelijke concepten onder ogen gezien, en HELP was het beste uitgewerkt en het beste doordacht.

4.    ‘Mantelzorg duo’s’, ingezonden door Dennis Bergervoet

In dit concept worden leerlingen van verschillende onderwijsrichtingen en leerjaren gekoppeld aan mantelzorgers. Afhankelijk van leeftijd en ervaring kunnen de leerlingen taken in het huishouden van de mantelzorger overnemen, of juist ook mee zorg dragen voor de zorgbehoevende. Dit initiatief zou vanuit de onderwijsinstellingen moeten worden gecoördineerd en begeleid.

5.     ‘Care Drive’, van Alissa Rees

Care Drive is letterlijk: verzorging en vermaak op wielen. Het is een grote bus, een klein huis op wielen, waar ruimte is voor zorgbehoevende (en eventueel familieleden) voor een bordspelletje, tv kijken en het verlenen van basisverzorging. De bus kan een stukje zorg opvangen die anders gedaan zou moeten worden door de mantelzorger.