Werk-Mantelzorg

Buschauffeur krijgt vrije dagen van collega’s in Nice

In de Franse stad Nice hebben 250 bus- en tramchauffeurs een vrije dag aan een collega geschonken. De vrouw van buschauffeur Zaouai Karim is ernstig ziek en moet binnenkort bevallen. Ze kan de hulp van haar man goed gebruiken.

Hersenbloeding
Tijdens de zwangerschap van haar tweede kind kreeg de vrouw een hersenbloeding. Een collega van de chauffeur startte een inzamelingsactie van vrije dagen. In Frankrijk mogen werknemers onder bepaalde voorwaarden vrije dagen afstaan aan collega’s. Samen hebben de collega’s van Karim 362 vrije dagen gedoneerd. Ook zonder zijn eigen vrije dagen en weekenden zou hij daarmee al bijna een jaar voor zijn vrouw kunnen gaan zorgen.

Karim was niet op de hoogte van de actie en is zeer geroerd. “Ik ben hiermee naar de pers gestapt om mijn collega’s te bedanken en om andere mensen erop te wijzen dat ze ook van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken als ze in grote problemen zitten”, zo zegt hij in de krant Libération.

De vrouw van Karim zal 17 november met een keizersnede bevallen. Ze moet daarna opnieuw leren lopen en zal continu begeleiding nodig hebben als ze weer thuis is. Het stel heeft al een dochter van 8 jaar.

Chauffeurs en managers
De initiatiefnemer van de solidariteitsactie, Sébastien Doze, is blij met het succes. “Ik had binnen twee uur al 80 reacties binnen. Iedereen heeft vrije tijd ingeleverd, chauffeurs maar ook managers. Sommigen kenden Karim helemaal niet.”

Van de 1200 werknemers bij het openbaar vervoer in Nice hebben 250 vrije dagen ingeleverd.

Bron: NOS     Foto: Flickr / Mark Fischer