Werk-Mantelzorg

‘Het werkt lekkerder in een mantelzorgvriendelijk bedrijf’

Al jarenlang moet Harold Wijlens flink zijn best doen om alle ballen in de lucht te houden. Want als Harold Wijlens na een drukke werkdag thuiskomt, wacht daar de zorg voor zijn zoon Luke, die een verstandelijke beperking heeft.

Op zijn werk was er aanvankelijk weinig aandacht voor de problemen van Harold. ‘Ik moest vrij nemen om naar het ziekenhuis te gaan. Veel vakantiedagen had ik daardoor niet meer. Ik praatte er trouwens ook nooit over. Behalve de directie en mijn naaste collega’s wist niemand er van. Ik kropte alles op’.

Mantelzorgvriendelijk

Maar tijden veranderen. Sinds vorig jaar heeft Unipro mantelzorg hoog op de agenda staan. En met resultaat. Uit handen van staatssecretaris Jet Bussemaker ontving Unipro als eerste MKB-bedrijf de Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’. Hiermee heeft Harold voor zijn gevoel óók erkenning gekregen. Waar Harold vroeger werk en privé strikt gescheiden hield, is nu iedereen op de hoogte. Dat was best een lastige stap, maar uiteindelijk is het een opluchting. ‘Iedereen weet wat er aan de hand is. Als ik eens met wallen rondloop en niet zo helder ben, hebben ze daar begrip voor. Ook kan ik er gemakkelijk even tussenuit, bijvoorbeeld als er iets aan de hand is op school’.

Andere functie binnen Unipro

Onlangs heeft Harold aangegeven dat de combinatie met zijn huidige functie te zwaar wordt. ‘Ik doe planning, magazijnwerk en expeditie. Het is een hectische afdeling. Langzaam maar zeker breekt dat me op. Binnenkort start ik met een interne opleiding, voor het maken van monsters van vloeren. Dat is rustiger werk’.

Harold is blij dat de directie van Unipro mantelzorg op de agenda heeft gezet. ‘Ik was verbaasd hoeveel mantelzorgers er bij Unipro werken. Ik hoop dat andere bedrijven het voorbeeld van Unipro volgen. Als er meer aandacht aan mantelzorg wordt besteed, kun je daar als werknemer je voordeel mee doen. Het werk lekkerder in een mantelzorgvriendelijk bedrijf’.