Werk-Mantelzorg

Mantelzorg Op Kantoor (MOK)

Met een kop koffie of thee in gesprek over zorgen voor een ander. Dat is kortgezegd het doel van de Talking MOK (Mantelzorg Op Kantoor), het nieuwe concept van Werk&Mantelzorg om het thema werk en mantelzorg op de werkvloer bespreekbaar te maken.

De onbekendheid en het taboe rond werk en mantelzorg is groot. Het is nog geen onderwerp dat bij de koffieautomaat wordt besproken. Veel mantelzorgers brengen hun leidinggevende niet op de hoogte over de thuissituatie, terwijl 93% van de leidinggevenden aangeeft open te staan voor het gesprek. In 86% leidt dat tot een goed resultaat. Je zou zeggen… hoog tijd om het thema werk en mantelzorg op kantoor te bespreken.

De Talking MOK helpt het collegiale gesprek over werk en mantelzorg te starten. MOK staat voor Mantelzorg Op Kantoor. Op een ludieke en positieve manier gaan medewerkers met elkaar in gesprek. Tijdens een kick-off worden de mokken aan enkele medewerkers uitgedeeld met de uitdaging om in de komende week in gesprek te gaan met een collega; Welke ervaringen heb jij met de zorg voor een ander (mantelzorg)? Of wat zou je doen als je daar later mee krijgt te maken?

Op de mokken zijn alvast enkele vragen gedrukt die helpen het gesprek op gang te brengen. Ook zijn er koektrommels met echte koekjes en kaartjes in de vorm van een koekje waarop tips en ideeën vanuit het gesprek gedeeld kunnen worden met andere collega’s. De ideeën worden in de koektrommel verzameld. Na een gezellig MOK gesprek geef je de mok door aan een andere collega. De mokken gaan zo de hele organisatie door. Na ongeveer een maand wordt tijdens een gezamenlijk bijeenkomst de koektrommel geopend en alle goede ideeën met elkaar gedeeld, besproken en misschien wel uitgevoerd!

Het idee van Talking MOK is eerder door de gemeente Utrecht geïntroduceerd onder de eigen medewerkers. Tijdens brainstormsessies voor organisaties in de gemeente Ede, mede georganiseerd door Malkander en NOOS Consultancy, is dit verder in concept uitgewerkt.

Interesse in de Talking MOK in uw organisatie?  Neem contact op met één van onze adviseurs om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.