Werk-Mantelzorg

Philadelphia wint pluim voor inspirerende aanpak

Philadelphia Zorg Noordwest ontving op 28 mei 2015 de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ én de jaarlijkse Pluim voor meest inspirerende aanpak. Het zichtbare bewijs van de Erkenning en Pluim prijken op de werktafel in het kantoor en zijn een reminder om de aandacht niet te laten verslappen, zegt directeur Margreet Roukema.

“We werken hier dagelijks met en voor cliënten die zelf een netwerk aan mantelzorgers om zich heen hebben en we koesteren hen. Maar onze medewerkers verlenen zelf ook mantelzorg natuurlijk. Het is een gegeven dat 1 op de 6 werkende mensen ook mantelzorger is. In de zorg is dat zelfs 1 op de 4. Het zorgen zit hen blijkbaar nog meer in het bloed. Natuurlijk deden we al veel voor onze medewerkers die ook mantelzorger zijn, maar nadat we gelezen hadden over de erkenning, vonden we dat het beter kon. Er moest meer diepgang en bekendheid in komen en de erkenning was juist het zetje dat we nodig hadden om daarmee aan de slag te gaan.”

Vitaliteitsdag

HR adviseur Maartje Zegers en Marjan Galenkamp: “We inventariseerden wat er al was en wat er nog nodig is om mantelzorgvriendelijk beleid in te voeren.” Locatiemanager Marjan zegt: “Het is belangrijk dat mantelzorgers zich veilig voelen in het team, dat er begrip, aandacht en flexibiliteit van de anderen is en dat het vooral bespreekbaar blijft.” In april organiseerde Noordwest een vitaliteitsdag. “Deze dag stond in het teken van balans, goed voor jezelf zorgen. We gebruikten ‘Loesje-achtige’ ansichtkaarten als trigger om het gesprek over mantelzorg te voeren. We maakten ook een promotiefilm waarin mantelzorgende medewerkers aan het woord zijn, en het managementteam volgde een workshop van de stichting Werk&Mantelzorg.”

Philadelphia schreef landelijk ook een verhalenwedstrijd uit voor hun mantelzorgende medewerkers met als thema ‘collegialiteit’. “De inzendingen waren prachtige verhalen die werk en mantelzorg bespreekbaar maken én die het belang van collegialiteit voor mantelzorgers nog eens extra benadrukte.” De vier winnaars werden bekend gemaakt op de Dag van de Mantelzorg. Zij winnen een geldbedrag om met hun team iets te gaan ondernemen. “Dat komt ongetwijfeld de collegialiteit verder ten goede.”

Vergroten welzijn medewerkers

In de cao staan al verschillende verlofregelingen (zorgverlof, calamiteitenverlof) waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken, maar Noordwest wil maatwerk oplossingen bieden. “Dat lukt bijna altijd door creatief om te gaan met de bestaande regelingen en flexibiliteit onderling. Het persoonlijk levensfase budget is goed te gebruiken voor mantelzorgtaken. Het is bedoeld om je welzijn te vergroten, en wij vinden dat ‘prettig in je vel zitten’ dat welzijn zeker vergroot.” De continuïteit van het bedrijf is echter ook belangrijk. “Het werk moet wel gedaan worden, maar door onderling diensten te ruilen of van elkaar over te nemen, is er heel veel mogelijk.”

Maatwerk

Margreet, Maartje en Marjan stellen dat het mantelzorgvriendelijke beleid ook prima past binnen het ingezette beleid om verzuim terug te dringen. “Het gaat om vitaal worden en blijven, om onze kernwaarden: aandacht-passie-verantwoordelijkheid en professionaliteit en het beste uit jezelf halen. Om dat te bewerkstelligen, hebben we een providerboog met onder andere fysiotherapie, coaching en schuldhulpverlening. Het houdt allemaal verband met elkaar. We zijn vanuit ons DNA al gewend om gesprekken te voeren met de mantelzorgers van onze cliënten, we veranderen van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ en dat doen we nu ook voor onze medewerkers. Zorgen dat zij in staat zijn mantelzorgtaken te vervullen en met plezier kunnen blijven werken.”

Pluim

Noordwest is blij met de erkenning en is er trots op. “De erkenning houdt ons scherp en onze dagelijkse praktijk zorgt voor borging van het beleid. We denken verder na over vervolgstappen om het thema hoog op de agenda te houden.” Noordwest heeft nu als ‘best practice’ een voorbeeldfunctie voor de andere regio’s die in aanmerking willen komen voor de erkenning. Door hun innovatieve aanpak en het aanjagen van een landelijke uitrol wint Philadelphia Noordwest ook de ‘pluim’, de jaarlijkse onderscheiding voor het meest inspirerende voorbeeld. “Ook daar zijn we trots op.”

Foto: Links: Maartje Zegers (HR-adviseur), midden: Margreet Roukema (directeur zorg en wonen), rechts: Marjan Galenkamp (locatiemanager Philadelphia Zorg, Noordwest).