Werk-Mantelzorg

Samenwerking FME, Werk & Mantelzorg en Mantelzorg NL

Werk&Mantelzorg is een samenwerking gestart met mantelzorgvereniging MantelzorgNL en werkgeversorganisatie FME. Doel is werkende mantelzorgers beter toe te rusten met behulp van technologische middelen.

 

Niet bekend met mogelijkheden

FME is dé werkgeversorganisatie in de technologische industrie met 2.200 aangesloten lidbedrijven, waaronder Philips en Bosch. Uit een eerste verkenning van FME onder mantelzorgers blijkt dat veel van hen niet bekend zijn met de vele mogelijkheden van technologie, 54% zegt hier nu geen gebruik van te maken. Het gaat bijvoorbeeld om het automatiseren van allerlei dingen in en om het huis (domotica) of zorgtoepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet. Hierbij kun je denken aan een consult met de dokter via een webcam.

 

Oplossingen nemen toe

Het gebruik van technologische oplossingen neemt snel toe in de zorg. Deze worden echter veelal ingezet vanuit het perspectief van de zorgvrager of met als doel de professionele zorg te ontlasten. Bovendien zijn veel oplossingen versnipperd, zij sluiten niet op elkaar aan.

In de samenwerking staat de werkende mantelzorger centraal. De eerste stap is het verzamelen van meer kennis over wat werkende mantelzorgers helpt en door goede voorbeelden te laten zien. FME heeft middels een pilot en enquête onder mantelzorgers geconcludeerd dat veel mantelzorgers nog niet bewust zijn over de vele mogelijkheden die technologie biedt. Technologie is laagdrempelig toegankelijk en hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn.

 

Ondersteunen

Alleen met de hulp van mantelzorgers kunnen mensen langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. De vraag naar mantelzorgers gaat de komende jaren enorm stijgen. Om overbelasting te voorkomen wil FME mantelzorgers ondersteunen met technologische oplossingen, zodat zij liefdevolle zorg kunnen blijven geven.

Lees meer over de mantelzorgbelofte van FME: https://www.fme.nl/onze-missie/maatschappelijke-uitdagingen/zorg

 

Start samenwerking Werk & Mantelzorg, MantelzorgNL en FME (foto eind 2019)