Werk&Mantelzorg

Menzis

Erkend mantelzorgvriendelijk sinds:
20 mei 2010

Menzis is met ruim 2 miljoen klanten een van de grote zorgverzekeraars van Nederland.

Het ministerie van VWS wil een aantal grote bedrijven vinden die als ambassadeur voor het thema werk en mantelzorg maatschappelijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Menzis is bereid om als ambassadeur in de landelijke media op te treden. Daarnaast gaat Menzis voor de eigen medewerkers de combinatie van werk en mantelzorg faciliteren.

Bij Menzis is 2/3 van het personeelsbestand vrouw en werkt 2/3 parttime. Uit onderzoek blijkt dat 61% van de mantelzorgers vrouw is. Het is daarom goed mogelijk dat meer dan 1 op de 8 medewerkers mantelzorgtaken heeft.

Uitgangspunten

Uitgangspunten voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid bij Menzis:

  • Het motto van Menzis is ‘elk mens is er één’ (verschillende behoeften).
    Menzis vindt het belangrijk om werk en mantelzorg in haar personeelsbeleid vorm te geven en sluit hierbij aan bij lopende projecten zoals levensfasegericht personeelsbeleid (maatwerk is hierbij belangrijk), diversiteitsbeleid en vrijwilligerswerk.
  • Practice what you preach vanuit haar ‘business’ staat mantelzorg bij Menzis goed op de agenda. Vanuit haar rol als werkgever is het van belang om voor haar eigen medewerkers ook aandacht te besteden aan mantelzorg.

Concrete eerste stappen:

  • Uitvoeren van een onderzoek onder de medewerkers van Menzis om het aantal mantelzorgers, hun vraagstukken en kansen voor de organisatie in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wordt een vervolgaanpak ontwikkeld;
  • Focus op leidinggevenden in vervolgtraject. Er is een leergang voor leidinggevenden, waarbij het thema werk en mantelzorg aan de orde kan komen (bijv. door bespreken van goede voorbeelden die bij Menzis uit onderzoek komen).

Het project Werk&Mantelzorg biedt zowel de ambassadeurs als werkgevers die ook Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’ willen verdienen ondersteuning.