Werk-Mantelzorg

De mantelzorgmuur bij gemeente Stichtse Vecht

Op de eerste etage van het gemeentehuis heeft Stichtse Vecht ‘Onze Muur’ gerealiseerd, een framework dat mogelijkheid biedt om er van alles aan vast te maken, tentoon te spreiden, aan te hangen, op te schroeven enzovoort. De muur is bedoeld om de informatie en discussie over onderwerpen die iedereen aangaan, te stimuleren. Vaak gebeurt dat thematisch. Gedurende de maand november – 10 november is de Dag van de Mantelzorg – is de muur in het teken gezet van de combinatie Werk & Mantelzorg.

 

Wat helpt jou als mantelzorger?

Leidende vraag voor de inrichting van de Muur luidde: ”Wat helpt jou als mantelzorger?” Die vraag is gesteld aan de collega’s die hun werk bij de gemeente combineren met mantelzorg. De verzamelde antwoorden van de collega’s zijn in een aantal kistjes en kastjes in beeld gebracht. Die antwoorden variëren van de regelmatige mantelzorglunches tot maatwerkafspraken tussen leidinggevende en teamlid, van een bloemetje tot een luisterend oor, van een opkikkertje tot een momentje voor jezelf. En natuurlijk geeft de Muur een verwijzing naar de speciale Mantelzorgpagina op samen@work, het intranet van de organisatie.

Permanente aandacht voor werk en mantelzorg

De Mantelzorg-Muur past in de permanente aandacht binnen de organisatie voor de combinatie van Werk & Mantelzorg. Gemeentesecretaris Annette van Hussel: ”Eén op de vijf medewerkers is mantelzorger. Een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is van groot belang. Als gemeente willen we onze werknemers in staat stellen hun werk zo goed mogelijk te combineren met mantelzorg. Het leidt tot groter tevredenheid en voorkomt overbelasting en uitval. Dat is goed voor de organisatie als geheel. Daarbij benadrukken we de eigen verantwoordelijkheid. De werkgever kan de zorg niet overnemen, kan wel waar mogelijk meedenken en ruimte maken, in overleg met de mantelzorgende medewerker. Afgelopen juli verwierven we als gemeentelijke organisatie de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Dat was een belangrijke stap, maar er blijft steeds weer nog van alles te verbeteren. Daarom is het goed dat de combinatie van Werk & Mantelzorg de hele maand november veel aandacht krijgt!”