Werk-Mantelzorg

VNG – Werk&Mantelzorg lanceren samenwerking

Gemeenten (verenigd in de Vereniging Nederlandse Gemeenten ofwel de VNG) hebben een unieke positie rond werk en mantelzorg. Zij zijn zelf werkgever van medewerkers met mantelzorgtaken en kunnen ook andere werkgevers in de gemeente stimuleren om mantelzorgvriendelijk te worden. Verder ondersteunen zij mantelzorgers in de gemeente vanuit de WMO.

Als aftrap van de samenwerking tussen Werk&Mantelzorg en VNG, organiseerden wij op 4 juli een webinar. Tijdens het webinar werd onder meer stil gestaan bij:

  • Waarom mantelzorg relevant is voor werkgevers;
  • Hoe je zelf aan de slag kan met mantelzorgvriendelijk werken;
  • Hoe je andere werkgevers in jouw gemeente kan stimuleren rond het thema werk en mantelzorg;
  • De planning van de samenwerking tussen VNG en Werk&Mantelzorg.

Bij dit webinar waren aanwezig Kim Dirkse, Adviseur Werk&Mantelzorg en Wies Kerkvliet, Onderzoek & Communicatie Werk&Mantelzorg.

 

Raadpleging mantelzorg in samenwerking met VNG

Wij inventariseren middels een raadpleging in hoeverre gemeenten bekend en aan de slag zijn met het thema werk en mantelzorg en hoe VNG en/of Werk&Mantelzorg hen kan ondersteunen op dit thema. (anonieme) Medewerking aan deze raadpleging wordt zeer gewaardeerd. Deelnemen kan via deze link.

 

Waar hebben mantelzorgers het meeste behoefte aan op de werkvloer?

Tijdens het webinar werden er 2 vragen gesteld door Kim en Wies aan de deelnemers. Allereerst werd er gevraagd waar volgens de deelnemers, mantelzorgers de meeste behoefte aan hebben op de werkvloer. Een duidelijke meerderheid van de deelnemers gaf aan dat dit volgens hen ‘Aandacht & begrip’ is. Uit onderzoeken van Stichting Werk&Mantelzorg is dit ook eerder naar voren gekomen.

 

Vervolgens werd de vraag voorgelegd aan de deelnemers wat zij denken dat mantelzorgvriendelijk werken werkgevers, dus ook gemeenten, oplevert. Hier waren 2 antwoorden die duidelijk meer werden gekozen. Uit onderzoeken blijkt dat alle 3 genoemde opties een resultaat zijn van mantelzorgvriendelijk werken.

 

Tijdens het webinar wordt onder meer de Factsheet met het profiel van de werkende mantelzorger besproken. Deze factsheet is hier terug te lezen. Alle toegezegde informatie is via het rechtermenu te bekijken.


 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

is dé belangenorganisatie en het kennisplatform voor alle Nederlandse gemeenten. Het doel van de VNG is om de krachten van gemeenten te bundelen en gezamenlijk op te treden in het belang van de lokale overheid en haar inwoners. Dit doen zij door invloed uit te oefenen op landelijk niveau en de maatschappelijke opgaven centraal te stellen.