Werk-Mantelzorg

Om mantelzorgvriendelijke werkgever te worden start je met bewustwording. Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorger. Het kan dus zomaar een verborgen thema zijn waar de organisatie pas mee geconfronteerd wordt als de medewerker met mantelzorgtaken dreigt uit te vallen.

Door de 4 pijlers: bespreken, beschrijven bekwamen en borgen te doorlopen word je een mantelzorgvriendelijke organisatie. Je bepaalt zelf de volgorde, maar ze zijn wel alle vier belangrijk. Heb je ze allemaal doorlopen, dan kun je opgaan voor de erkenning.

We bieden per pijler één of meerdere tools aan waarmee je in jouw organisatie aan de slag kunt. Hulp nodig? Schakel dan met één van onze adviseurs of doe mee met het werkgeversprogramma.

1

Bespreken

Niet iedereen weet wat mantelzorg precies inhoudt. Laat staan dat in de organisatie bekend is wie naast het werk ook zorgt voor een naaste en dus mantelzorger is. Met de pijler bespreken maak je iedereen in de organisatie bewust van het thema. Je faciliteert bespreekbaarheid op allerlei manieren. Hoe je dat het beste kunt doen? Maak gebruik van de anonieme Werk&Mantelzorg Monitor, een online peiling onder alle medewerkers en leidinggevenden mét tips en tools. Hiermee krijg je inzicht waar mogelijke verbeterpunten zitten.

2

Beschrijven

Er zijn verschillende regelingen voor werkende mantelzorgers. Sommigen staan in de wet, maar je kunt natuurlijk in je organisatie ook specifieke faciliteiten en/of regelingen aanbieden. Met de pijler beschrijven maak je een overzicht van deze faciliteiten en regelingen in het HR beleid.

3

Bekwamen

Is het thema mantelzorg in jouw organisatie bespreekbaar en zijn de faciliteiten en regelingen bekend bij alle medewerkers? Dan ben je op de goede weg. Maar dan? Hoe gaan leidinggevenden het gesprek aan met werkende mantelzorgers? Ervaren zij drempels om over privézaken te praten? En bespreken werkende mantelzorgers hun zorgtaken met collega’s en met hun leidinggevende? Weten leidinggevenden en mantelzorgers hoe ze zich kunnen voorbereiden op zo’n gesprek? Met de pijler bekwamen gaat het over hoe je mantelzorg met elkaar bespreekt en welke mogelijkheden de leidinggevende heeft om actief te handelen bij een mantelzorgsituatie.

4

Borgen

Het is altijd goed om een bepaalde periode extra aandacht te besteden aan de combinatie werk en mantelzorg. Maar hoe zorg je ervoor dat het thema blijvend op de agenda staat? Zijn nieuwe medewerkers ook op de hoogte van faciliteiten en regelingen? Weten alle leidinggevenden adequaat om te gaan met situaties waarin naast het werk wordt gezorgd voor een naaste? Met deze pijler borg je mantelzorgvriendelijk werken in jouw organisatie.

Heb je alle vier pijlers doorlopen en wil je opgaan voor de Erkenning als mantelzorgvriendelijke werkgever? Vul dan hier de (organisatie) gegevens in en meld je aan! Eén van onze adviseurs neemt vervolgens persoonlijk contact met je op om je verder op weg te helpen.

Als de Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werkgever behaald is, dan ga je dat natuurlijk met je collega’s vieren. Een mooi intern en extern PR-moment!

 

Lees over de Erkenning
Het is belangrijk om vanuit je werk steun te krijgen.
> Lees het verhaal

Alle erkende organisaties
> Bekijk ze op de kaart