Werk-Mantelzorg

Om mantelzorgvriendelijke werkgever te worden start je met bewustwording. Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als zodanig. Het kan zomaar een verborgen thema zijn waar de organisatie pas mee geconfronteerd wordt als een werknemer met mantelzorgtaken dreigt uit te vallen.

Door de 4 pijlers: bespreken, beschrijven bekwamen en borgen te doorlopen word je een mantelzorgvriendelijke organisatie. Je bepaalt zelf de volgorde, maar ze zijn wel alle vier belangrijk. Heb je ze allemaal doorlopen, dan kun je opgaan voor de erkenning.

We bieden per pijler één of meerdere tools aan waarmee je zelf in jouw organisatie aan de slag kunt. Hulp nodig? Schakel dan met één van onze adviseurs of doe mee met het werkgeversprogramma.(start april 2023).

1

Bespreken

Niet iedereen weet wat mantelzorger zijn precies betekent. Laat staan dat in de organisatie bekend is wie er met mantelzorg te maken heeft. Met de pijler Bespreken maak je iedereen in de organisatie bewust van het thema. Je faciliteert bespreekbaarheid en dat kan op allerlei manieren. Hoe je dat het beste kunt doen? Peil eerst met de anonieme Werk&Mantelzorg Monitor. Een online survey mét tips en tools, die je bovendien inzicht geeft welke van de vier pijlers aandacht vraagt.

2

Beschrijven

Er zijn verschillende regelingen voor werkende mantelzorgers. Sommigen staan in de wet, maar je kunt natuurlijk in je organisatie ook specifieke faciliteiten en/of regelingen aanbieden. Met de pijler Beschrijven maak je een overzicht van deze faciliteiten en regelingen in het HR beleid.

3

Bekwamen

Is het thema in de organisatie al bespreekbaar gemaakt en zijn de faciliteiten en regelingen ook al inzichtelijk? Dan ben je op de goede weg. Maar dan? Wat betekent werk met mantelzorg combineren voor je personeelsbeleid? Hoe gaan leidinggevenden het gesprek aan met werkende mantelzorgers? En hoe bespreken werkende mantelzorgers hun zorgtaken onderling met collega’s en met hun leidinggevende? Met de pijler Bekwamen gaat het over hoe bespreek je dit thema en hoe kun je actief handelen bij mantelzorgsituaties.

4

Borgen

Het is altijd goed om een bepaalde periode extra aandacht te besteden aan werk en mantelzorg. Maar hoe zorg je ervoor dat het thema geborgd wordt? Zijn nieuwe medewerkers ook op de hoogte van faciliteiten en regelingen? En gaan ook zij adequaat om met situaties waarin werk en mantelzorg worden gecombineerd? Met deze pijler borg je mantelzorgvriendelijk werken in jouw organisatie.

Heb je alle vier pijlers doorlopen en wil je opgaan voor de Erkenning als mantelzorgvriendelijke werkgever? Vul dan hier de (organisatie) gegevens in en meld je aan! Eén van onze adviseurs neemt vervolgens persoonlijk contact met je op om je verder op weg te helpen.

Als de Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werkgever behaald is, dan ga je dat natuurlijk met je collega’s vieren. Een mooi intern en extern PR-moment!

 

Lees over de Erkenning
Video: Jubileum 10 jaar Werk&Mantelzorg
> Lees het verhaal

Alle erkende organisaties
> Bekijk ze op de kaart