Werk-Mantelzorg
1

Bespreken

Wat mantelzorgen precies is weet niet iedereen, maar toch zorgt 1 op de 4 werkenden voor een naaste. Mantelzorgers zien zichzelf niet altijd als zodanig. Het kan zomaar een verborgen thema zijn waar de organisatie last van heeft, omdat een werknemer met mantelzorgtaken dreigt uit te vallen.

Bespreekbaar is vaak de eerste stap en dit kan op meerdere manieren; anoniem en/of speels. Wil je eerst onderzoeken hoeveel mantelzorgers er binnen jouw organisatie zijn en of het thema bekend is? Begin dan met de Werk&Mantelzorg Monitor (anonieme survey)

Tips & Tools

Een poster is zó opgehangen of zet een bedrukte MOK als gespreksstarter neer bij het koffieapparaat. Deze én meer laagdrempelige middelen om bewustwording over mantelzorg te prikkelen vind je hier.

De Werk&Mantelzorg Monitor

De monitor geeft een goed beeld hoe mantelzorgers, collega’s en leidinggevenden aankijken tegen de combinatie werk en mantelzorg en is een goede start om bewustwording, voorlichting, bekendheid en bespreekbaarheid te realiseren. De rapportage geeft inzicht in knelpunten, handvatten voor vervolgacties en biedt ruim voldoende aanknopingspunten om invulling te geven aan de criteria voor het verkrijgen van de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’.

Wandelkaart

Loop eens de natuur in om de combinatie van werk en mantelzorg met elkaar te bespreken! Met deze wandelkaarten start u eenvoudig een gesprek met collega’s in alle mogelijke samenstellingen. Leidinggevenden kunnen bijvoorbeeld onderling bespreken hoe ze omgaan met specifieke situaties van mantelzorgende collega’s. Download hier de kaarten en neem ze mee naar buiten (of een andere plek, die net even anders is dan de vertrouwde werkomgeving).

Maak mantelzorg bespreekbaar met de Praatplaat

Een grote uitdaging voor organisaties is hun werkende mantelzorgers over de drempel krijgen om het gesprek met hun leidinggevende aan te gaan. “Na twee maanden ‘tandvleeslopen’ ging het licht uit. …

Mantelzorg Op Kantoor (MOK)

Met een kop koffie of thee in gesprek over zorgen voor een ander. Dat is kortgezegd het doel van de Talking MOK (Mantelzorg Op Kantoor), het nieuwe concept van Werk&Mantelzorg …

Workshop voor werkende mantelzorgers

In deze workshop gaan we in gesprek met werknemers met mantelzorgtaken over hoe zij de combinatie werk en mantelzorg binnen de organisatie ervaren. We bespreken knelpunten en oplossingen, delen goede voorbeelden en stimuleren inzicht in eigen verantwoordelijkheid en zelfregie.

Workshop voor leidinggevenden en/of HR

Hoe om te gaan met beleid en werkende mantelzorgers? In deze workshop wordt aandacht besteed aan de rol van HR en de rol van de leidinggevende als het gaat om …

Campagne Deel je zorg

Wat je kunt doen als werkgever   “Deel je zorg” doen we samen. Help jij mee aan het bespreekbaar maken van de mantelzorgsituatie van werknemers op het werk? Als leidinggevende/werkgever/HR …

Checklist stap 1: Bespreken

Benieuwd of jouw organisatie klaar is voor de volgende stap? Check het hier.

  • Zijn medewerkers op de hoogte van de mogelijkheden om werk en zorgtaken te combineren?
  • Gaan leidinggevenden en collega's actief het gesprek met elkaar aan?
  • Is binnen jouw organisatie bekend wie mantelzorgtaken en werk combineren?
  • Het topmanagement geeft zelf het goede voorbeeld
  • Klaar voor de volgende stap?

    Ga naar stap 2: Beschrijven