Werk-Mantelzorg

Mantelzorg werkt! in Duin- en Bollenstreek

In gemeenten Noordwijk/Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen loopt het innovatieve project ‘Mantelzorg werkt!’ om organisaties te informeren, adviseren en te enthousiasmeren over mantelzorg op de werkvloer. 16 organisaties doen al met het project mee. Gezamenlijk bereiken zij meer dan 6250 medewerkers.


Het project ‘Mantelzorg werkt!’ in een notendop

In het project worden werkgevers geïnformeerd en ondersteund om hun werkende mantelzorgers te informeren en te helpen bij het realiseren van een goede werk-mantelzorgbalans. Door hieraan invulling te geven, verdienen werkgevers de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ die is geïnitieerd door de ministeries van VWS en SZW. De gemeenten faciliteren de werkgevers door hen kosteloos expertise, advies en ondersteuning aan te bieden van stichting Werk&Mantelzorg.


Uitreiking Erkenningen
Op 11 maart 2019 reikten wethouders Salman (Zorg) en Ter Hark (Economie) in fusiegemeente Noordwijk de Erkenning uit aan: Azzurro, Broekhof, Dirk, De Kindervilla, Gezondheidscentrum Wantveld, Groot Hoogwaak, Huis ter Duin, Raamwerk, ’s Heeren Loo en Zwembad Binnenzee. Lees hier het persbericht.

Op 14 februari 2019 reikten wethouders Langeveld (Lisse), Van Kempen (Teylingen) en Van Trigt (Hillegom) de Erkenning al uit aan: Bibliotheek Bollenstreek, ISD Bollenstreek, Stichting Fioretti Teylingen, Welzijn Teylingen, Welzijnskompas en Werkorganisatie HLT samen.


Wat levert het op? Vitaliteit & inzetbaarheid, vermindering van uitval en ziekteverzuim

1 op de 5 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken thuis. In de welzijn en zorgsector is dit zelfs 1 op de 4 werknemers. 45% zegt zich door de combinatie zwaar tot overbelast te voelen. Dit kan leiden tot ziekteverzuim en uitval. Werkgevers die (mantel)zorgvriendelijk beleid voeren, hebben gemiddeld 1% minder ziekteverzuim en realiseren 25% kostenbesparing op ziektekosten. Daarnaast draagt het bij aan de tevredenheid, betrokkenheid, inzetbaarheid en vitaliteit van werknemers. Informatie, communicatie en samen zoeken naar oplossingen zijn de kernwoorden.


Win-win situatie

Hema (Noordwijk, Noordwijkerhout en Voorschoten), Hotels van Oranje en Radisson Blu Palace Hotel ontvingen al eerder in navolging van gemeente Noordwijk de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’.


Ondersteuning vanuit gemeenten

De gemeenten bieden de burgers diverse ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van mantelzorg.
Voor meer informatie: www.bollenstreekmetelkaar.nl
In Noordwijk in de kernen Noordwijk Binnen en Noordwijk Zee: https://www.welzijnnoordwijk.nl 
In Noordwijk in de kernen De Zilk en Noordwijkerhout: https://www.welzijnnoordwijk.nl
In Hillegom: https://www.hillegom.nl/inwoners/meer/zorg-en-welzijn/lokaal-loket.html en https://welzijnskompas.nl/mantelzorg/
In Lisse: http://www.lokaalloketlisse.nl/ en https://welzijnskompas.nl/mantelzorg/
In Teylingen: http://welzijnteylingen.nl/

Meer weten over dit project? Neem contact op met Werk&Mantelzorg, mail: info@werkenmantelzorg.nl.